Znanje, radost i drugarstvo – Lolino bogatstvo

Verska nastava

Verska nastava je civilizacijska i evropska tekovina. Sve evropske Države u svojim obrazovnim sistemima imaju poseban predmet koji se bavi verom i religijom. Celokupna Evropa počiva na temeljima hrišćanske kulture.
Pravoslavni katihizis pruža mogućnost detetu da doživi svoj susret sa pravoslavnom verom, njenim životnim duhom i bogočovečenskim Predanjem Crkve.
Upravo na časovima verske nastave đaci mogu da osete da je uz roditeljsku ruku najsigurnije držati se za Božiju ruku; tu će otkriti da su, zajedno sa svojim roditeljima, deca svog Nebeskog Oca.
Prvi i osnovni cilj Pravoslavnog katihizisa jeste da uputi đake na drugog čoveka kao ličnost, kao najveću vrednost, a i da bolje razumeju i poštuju roditelje, da shvate neizmerni značaj porodice, prijateljstva i ljubavi, da brinu o starima i bolesnima i o celokupnoj prirodi.
Veroučitelj Milan Krčmar

MALI LOLINCI VELIKI U LJUBAVI

Učenici OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Somboru sa svojim veroučiteljem Milanom Krčmarom u okviru humanitarne akcije povodom praznika Vaskrsa prikupili su značajnu količinu školskog pribora, sredstava za higijenu, kao i slatkiša za decu za ŠOSO „Vuk Karadžić“ i Doma za decu i omladinu „Miroslav Antić – Mika“ u Somboru. Đaci su time učinili jedno dobro delo i našim drugarima ulepšali najveći hrišćanski praznik.
                   

Objavljeno: 10.05.2016., 23:39:40

Putovanje u manastir

Povodom jubileja, dva veka od završetka gradnje Svetojovanovskog hrama u Bačkoj Palanci i proslave Patrona, u okviru verske nastave Pravoslavnog katihizisa u našoj školi, organizovano je jednodnevno putovanje 19. septembra u Bačku Palanku i manastir Bođani. Đaci su se sa zadovoljstvom odazvali u velikom broju da proslave spomen Čuda koje je sveti Arhistratig Mihailo učinio u gradu Honi (Kolosi).
Nakon polaska u ranim jutarnjim časovima u Bačku Palanku stiglo se na početak Svete arhijerejske Liturgije koju je služilo dvanaest vladika sa sveštenicima iz cele Bačke. Po završetku Liturgije usledilo je malo posluženje, razgledanje hrama i crkvene porte. Zadovoljni i nasmejanih lica, đaci sa veroučiteljem, napustili su Bačku Palanku i uputili se u manastir Bođani. Tamo ih je dočekalo malo bratstvo manastira, ugostilo i poučilo znamenitostima i istorijskim nasleđem manastira. Đaci su imali priliku da se posklone čudotvornoj ikoni Bogorodice Bođanske. Nakon kraćeg predaha i pročitane molitve, usledio je povratak kući.
                                                                   veroučitelj Milan Krčmar

Ovo putovanje možete videti i u slikama na kartici FOTO!

Objavljeno: 30.09.2015., 23:48:25

Radionica farbanja i šaranja vaskršnjih jaja

Povodom praznika Vaskrsa u OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Somboru, 1. aprila organizovana je radionica farbanja i šaranja vaskršnjih jaja. 
Pozvani su učenici koji su zainteresovani za farbanje da u trpezariji različitim tehnikama pokažu svoju umešnost. Odziv učenika je bio za svaku pohvalu, došlo je mnogo njih koji su pokazali svoju kreativnost i uživali u prazničnoj atmosferi. Ofarbana jaja su jako lepa, izložili smo ih u holu škole kako bi ih svi videli, nakon toga jaja smo prosledili organizaciji „Korjeni“ kako bi se učestvovalo u izboru najlepšeg jajeta i vaskršnjoj tucijadi. 
Radionica je realizovana na inicijativu veroučitelja Milana Krčmara i nastavnice likovne kulture Sanje Medić.

Objavljeno: 04.04.2015., 14:16:39

VASKRŠNJI SABOR

Dana 20. aprila 2014. na 5. Vaskršnjem saboru u organizaciji Srpske pravoslavne crkve i zavičajno udruženje Srba "Korjeni"

-Miloš Zagorac učenik 7. razreda osvojio 1. mesto u kategoriji dece starijeg školskog uzrasta za kreativno oslikavanje jaja.
 1. mesto za tradicionalno oslikavanje jaja.

-Eleonora Vadić učenica 5. razreda osvojila 2. mesto za dekoraciju

-Dunja Vignjević učenica 6. razreda osvojila 2. mesto za tradicionalno oslikavanje jaja.

                                        nastvanik likovne kulture: Sanja Medić

Objavljeno: 15.05.2014., 10:28:54

Svetosavska nedelja u „Loli“

U OŠ „Ivo Lola Ribar“ prethodnih sedam dana posvetili smo velikom školskom prazniku. Organizovana je svetosavska nedelja koja je bila ispunjena aktivnostima učenika i nastavnika škole.
Da bi priredbu u čast velikog prosvetitelja mogli da vide svi učenici, odigravani su pojedini delovi dramskog prikaza primereni uzrastu publike. Tokom „Večeri etno muzike“ smenjivali su se horske pesme i stihovi naših pesnika koji su pisali o Svetom Savi.
U svetosavskoj nedelji organizovani su sportski turniri : za učenike četvrtog razreda u malom fudbalu a za učenice viših razreda u odbojci. Bilo je veselo i za navijače i za takmičare.
Posebnu pažnju privukla je izložba Svetosavskih kolača koje su umesile bake i mame naših učenika. Tokom cele nedelje hol škole krasili su likovni radovi učenika na temu „ Sveti Sava humanost i zdravlje“.
Iz pregršta veoma uspešnih učeničkih radova odabrali smo i nagradili tri likovna rada dece mlađeg uzrasta: Tare Mašić, Srđana Peštalića i Lene Brkić i tri rada učenika starijeg uzrasta: Tamare Pavlov, Lane Stojšić i Anje Šupica.
Na literarnom konkursu „Na krilima mašte kroz Srbiju Svetog Save“ nagrade su dobili učenici sedmog razreda: Jelena Gajić, Lana Stojšić i Veljko Sprečaković.
Sama svečanost bez humanisti na delu ne bi bila u duhu ovog praznika pa smo prikupili odeću i igračke za učenike bez roditeljskog staranja.
Kruna događanja bila je 27. 1. kada je uz prisustvo sveštenika, kumova slave, učenika, roditelja i zaposlenih u školi održana svečana priredba.

Objavljeno: 29.01.2014., 22:18:17