Znanje, radost i drugarstvo – Lolino bogatstvo

NEMAČKI JEZIK

Nemački jezik ( nem. Deutsch) jedan je od jezika zapadne grupe germanskih jezika i spada među najveće svetske jezike. Nemački jezik je maternji jezik oko 100 miliona ljudi u Evropi, što ga čini jezikom kojim se služi najviše govornika u Evropi, bez Rusije, treći je po broju onih koji ga uče po školama, drugi po broju onih koji ga uče u Evropi, treći u SAD-u, jedan je od zvaničnih jezika Evropske unije, drugi jezik po zastupljenosti na internetu. Standardni nemački je zvanični jezik u Nemačkoj, Austriji, Lihtenštajnu, jedan je od zvaničnih jezika u Švajcarskoj i Luksemburgu. Kao manjinski jezik nemački se govori u Kanadi, Poljskoj, Rumuniji, Brazilu, Paragvaju, Togou, Kamerunu, Namibiji, Tajlandu, Australiji. Kao lokalni zvanični jezik koristi se u regionima gde se govori nemački u Belgiji, Danskoj, Italiji i Poljskoj.
Nastava nemačkog jezika u našoj školi namenjena je učenicima u drugom ciklusu od petog do osmog razreda, a predavači su nastavnice Sanja Stojačić i Melita Čuvardić. Nastava se odvija dva puta nedeljno, a pored redovne nastave, organizuju se dopunska, dodatna nastava i sekcija.
Osim usvajanja obaveznog nastavnog sadržaja cilj nam je da kod učenika razvijemo sposobnost sporazumevanja na nemačkom jeziku, da ih upoznamo i približimo im nemačku kulturu, tradiciju i običaje i razvijemo potrebu za učenjem stranih jezika.