Znanje, radost i drugarstvo – Lolino bogatstvo

Matematika

Matematika (grčki: μαθηματική što u prevodu znači učenje tj. učenju pripadajuće; od starogrčkog glagola μανθάνω – manthánō – što u prevodu znači učim) je formalna i egzaktna nauka koja je nastala izučavanjem figura i računanjem s brojevima.

Ne postoji opšteprihvaćena definicija matematike. U današnje vreme bi matematika mogla da se opiše kao nauka koja proučava strukture koje sama stvara ili koje potiču iz drugih nauka (najčešće fizike, ali i iz drugih prirodnih i društvenih nauka) i opisuje osobine tih struktura.

Lolinci u španskom projektu

OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Sombora učestvovala u međunarodnom matematičkom projektu „Sjerpinski tepih“
Učenici i nastavnici iz osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, u subotu, 16. maja 2015. godine u sportskoj hali „Čair“, u Nišu učestvovali u svetskom projektu „Sjerpinski tepih“. 
U ovom matematičkom projektu, kao jedina somborska škola učestvovala je i OŠ „Ivo Lola Ribar“. U organizaciji nastavnika matematike Aleksandra Brzakovića , učenici ove škole su u okviru <Maja meseca matematike> pravila četvrtu iteraciju poznatog tepiha i time postali deo velike matematičke porodice. Tepih je u Loli napravljen u sredu 13.5.2015. godine. Učestvovalo je 64 učenika različitog uzrasta kao i nastavnici Biljana Ostojić, Sanja Balać, učiteljice Irena Jovanović Kasa i Sandra Kevilj Kako se deci dopala ova aktivnost, geometrija je dobila na značaju i popularnosti nastave matematike. 
U projektu učestvuje više od 420 škola u 32 zemlje sveta sa preko 26.880 dece, što ga čini jednim od najmasovnijih projekata iz matematike do sada izvedenih, a Srbija je napravila njegovu osminu. Republika Srbija je napravila veliki uspeh jer je prva zemlja gde je napravljen ovako veliki tepih van Španije (šesta iteracije će se praviti još u Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Turskoj). U projekat su se uključila i društva učitelja, podružnice matematičara i matematička udruženja. Tepisi su pravljeni u Beogradu u okviru manifestacije Maj mesec matematike i u Novom Sadu na festivalu nauke 9.5.2015.
Jedan od autora ovog projekta, profesor Hose Luis Rodrigez Blankas sa katedre za matematiku Univerziteta u Almeriji iz Španije učestvovao je na skupu u Nišu. 
Projekat “Sjerpinski tepih“ je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, poznat pod imenom tepih Sjerpinskog. Svaki centar koji učestvuje u projektu pravi četvrtu iteraciju tepiha Sjerpinskog, sa 64 dece sa po 64 nalepnica za svako dete-sve ukupno sa 4096 nalepnica.
Nastavnik Brzaković se zahvaljuje kolegama na pomoći u realizaciji Biljani Ostojić, Sanji Balać, Ireni Jovanović Kasa i Sandri Kevilj kao i svim učenicima i kolegama koji su doprineli na svoj način. Ovim se manifestacija ne završava već tek počinje, jer učenici uveliko prave školski fraktal.

Objavljeno: 21.05.2015., 00:49:51