ЛУТКАРСТВО

РЕЧ ДВЕ О ЛУТКАРСТВУ
Луткарство је синтеза више уметности .
Оно у себи обједињује литерарни, сценски , драмски, плесни, ликовни и музички израз.
Из тог разлога луткарство нуди безбројне могућности маштовитог и креативног изражавања како за децу тако и за одрасле.
Јоже Пенгов: "Луткарство је апсолутно позориште".    Прочитајте цео текст

"ВРАПЧИЋ"

У припреми нoва луткарска представа "Врапчић", по мотивима приче Максима Горког.

Објављено: 03.02.2017., 14:40:56

ПРВО МЕСТО НА РЕПУБЛИЧКОЈ СМОТРИ ЛУТКАРСТВА

Ученици наше школе, чланови луткарске секције су на Републичкој смотри луткарства основних школа одржаној у Новом Саду представом "Родитељство" освојили срце публике, али и жирија који је нашу представу прогласио најбољом представом млађег школског узраста.
 
ОД СВЕГ СРЦА ЧЕСТИТАМО НАШИМ ЂАЦИМА!!!
Објављено: 07.06.2016., 00:10:50

"ЛУТКА ЈЕ ДОБАР ДРУГ"

ОШ „Иво Лола Рибар“ биће домаћин регионалне смотре 21. фестивала луткарства основних школа у петак 27.2.2015 . По трећи пут у нашој школи представиће нам се најбоља луткарска остварења и то: из ОШ „Иван Горан Ковачић“ из Станишића долази представа „Чаробна метла“, ОШ „Никола Вукићевић“ из Сомбора представиће се представом „Твоја чарапа звучи познато“, ОШ „Бора Станнковић“ из Каравукова долази са представом „Надимци, шта са њима?“; ОШ „Прва војвођанска бригада“ из Новог Сада, представом „Све је моје“. Школа домаћин представиће се представом „Јежева кућица“.  Смотру подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Удружење војвођанских учитеља. Велико нам је задовољство што смо домаћини овакве смотре и што ће наши ученици имати прилику да погледају луткарска драмска остварења.

Објављено: 24.02.2015., 22:43:32

ПРОСЛАВА РОЂЕНДАНА

ОШ „Иво Лола Рибар“ прославила је 52. рођендан у суботу, 20. децембра. „Ништа тако моћно, тако снажно не открива човекову нарав – као смех“, био је мото овогодишње прославе којом се обележило и 150 година од рођења нашег великог комедиографа, Бранислава Нушића. Његову незаборавну „Госпођу министарку“ у савременој верзији маестрално су одглумили ученици драмске секције. У 70 минута разигране драмске игре петнаесторо ученика виших разреда представили су незаборавне ликове Живке, Васе, Савке, Чеде, Даре, Нинковића, не остављајући никог у свечаној сали равнодушног. Поред ученика, родитеља и пензионера свечаној академији присуствовали су и представниции локалне самоуправе, СУБНОР-а, Савеза резервних војних старешина, и чланови Школског одбора. Да смех никад не излази из моде и да се људски карактери не мењају, уверили смо се гледајући представу.
Поред драмске секције, свечаност је увеличао и школски хор као и ученици – награђени на ликовном и литерарном конкурсу, Филип Јосић, Драган Крга, као и најбољи спортисти, математичари, физичари ( екипа фудбалера и фудбалерки, Бојан Арнаут, Милош Загорац ). Награђени су и наставници Тања Огризовић – за афирмацију луткарске и драмске секцијеи Сања Балаћ – за популаризацију природних наука.
Све присутне госте, пензионере, родитеље, ученике и колеге поздравио је директор школе Зоран Борак подсећајући на успехе наших ученика на такмичењима, као и на инвестиционе и развојне пројекте по којима је школа препознатљива у граду и округу.

Објављено: 23.12.2014., 00:47:55

20. Фестивал ЛУТКАРСТВА ОСНОВНИХ ШКОЛА - ФЛУОШ

- Дана 23. фебруара 2014. у основној школи "Иво Лола Рибар" одржана је регионална / окружна смотра луткарских представа основних школа. 

- Изведене су четири луктарске представе:
    1. "Награда", ЛГ "Змајко" - основна школа "Бора Станковић", Каравуково
    2. "Бајка о учењу", ЛГ "Ре-арт" - основна школа "Никола Вукићевић", Сомбор
    3. "Словоград", ЛГ "Лолина луткоманија" - основна школа "Иво Лола Рибар", Сомбор
    4. "Орфеј и Еуридика", ЛГ "луткицама" - основна школа "Бора Станковић", Каравуково
-Програм је трајао од 10.00 до 13.00 часова.
-У паузи између представа публика је могла да чује много занимљивих информација везаних за луткарство од водитељке програма Вере Стојшић-Гашпаровски. Најмлађи посетиоци су имали прилику да се упознају са различитим врстама лутака које се користе у представама.

Објављено: 19.03.2014., 22:34:42

   
Специфичности школе

    Јавне набавке

    Линкови

Ukupan broj poseta:


1962-2010 ® Основна школа "Иво Лола Рибар" Сомбор
Повратак на врх