Географија

Географија је без сумње једна од најстаријих наука. Још у праисторији људи су покушавали рационално објаснити појаве и процесе у простору и спознати њихов хролошки распоред. Земља- наша плава планета

Као комплексна наука која проучава природне и друштвене појаве и процесе у геопростору, географија нас информише и даје одговоре на многа питања која су везана за нашу планету Земљу. Назив географија је грчког порекла и долази од gea-Земља и grafein-писати, описивати. Eратостен је у 3. веку п. н. е. први употребио назив географија.

Наставу географије у школи "Иво Лола Рибар" изводе два наставника: 
Мирослав Мудринић и Татјана Стојановић.

За оне који воле географију могу да посете моје веб место: Географија мм
Мирослав Мудринић

Корисни линкови: 
wikipedia - слободна енциклопедија

Уран

10 занимљивих чињеница о Урану
1. Уран је најхладнија планета Сунчевог система
Иако није најдаља планета од Сунца Уран је најхладнија. Од Сунца до Урана има око 2,88 милијарди километара, а до Нептуна 4,5 милијарди. Зашто је Уран хладнији? Зато што за разлику од осталих великих планета он више прима него што емитује топлоте. Друге велике планете имају врло топло језгро и зраче инфрацрвене зраке. Нешто чини да је језгро Урана хладније од тачке на којој би зрачио топлоту. Температура облака Урана пада до 49 К што је минус 224 степена C
2. Уран увек окреће по страни
Планете ротирају око своје осе која је прама Сунцу под извесним нагибом. Код већине планета тај нагиб је мали, рецимо нагиб Земље износи 23,5 степена у односу на раван Сунца. Али нагиб Урана је екстреман и износи 99 степени. Због тога изгледа као да се Уран лежи на својој путањи око Сунца.
3. Лето на Урану траје један дан, или 42 земаљске године
Дан на Урану траје око 17 сати, али нагиб Урана је такав да је један пол усмерен ка Сунцу. То значи да један дан, на рецимо северном полу, Урана траје пола Уранове године која је 84 земаљских година. Значи, ако на северном полу Урана видите излазак Сунца, до његовог заласка мораћете да причекате 42 године.


4. Уран је друга планета по малој густини
Најмање густа планета у Сунчевом систему је Сатурн (уз овај податак незаобилазна је примедба да би Сатурн пливао у довољно великој кади воде). Уран је на другом месту и његова густина износи 1,27 грама по кубном сантиметру.
5. Уран има прстенове
Уран као и Сатурн има прстенове, али они су много мање упадљиви од Сатурнових. Уранови прстенови су, за разлику ос Сатурнових, сачињени од тамног материјала. Сем тога они су врло узани и простиру се тек неколико километара. Астрономи верују да су ти прстенови врло млади.
6. Досадна боја атмосфере
Боја атмосфере Урана у видљивој светлости је плава и – кажу астрономи - врло је досадна. Није ни налик на узбудљиви колорит Јупитера или Сатурна. Али ако Уран изблиза погледате у другим таласним дужинама видећете да и он има неке шаре и пруге и светла подручја у својој атмосфери.
7. Уран има 27 сателита
Толико су до сада астрономи успели да открију. Али Уранови сателити су прилично мале масе и сви заједно једва да имају масу као пола Тритона (највећи Нептунов месец). Највећи Уранов сателит је Титаниа чији пречник је као пола пречника нашег Месеца
8. Уран је прва планета откривена у модерно доба
Већина планета је видљива за голо око и знамо их још из прадавних времена. Уран је прва планета откривена након открића телескопа. Први запис о Урану потиче из 1690. Године а сачинио га је Џон Фламстед који је помислио да се ради о једној звезди у сазвежђу Таурус. Али тек Виљем Хершел је 1781. Схватио да је то планета.
9. Уран можете да видите и голим оком
Магнитуда Урана је 5,3 и он може да се види и голим оком иако је на самој граници видљивости. Наравно, потребни су идеални осматрачки услови да би се Уран уловио без помоћи оптике.
10. Уран је посећен само једном
Само једна летелица у историји летва је посетила Уран. Заправо само је пројурила поред Урана. Био је то Насин Војаџер 2 и то јануара 1986, године на растојању од 81 000 км. Летелица је начинила хиљаде фотографија површине Урана и његових месеца.

 

Објављено: 02.12.2016., 12:38:41

Насеља

Презентација на тему насеља. Да се подсетите шта треба да знате у вези насеља. 

Насеља Србије

Објављено: 16.03.2016., 23:43:26

ГЕОИГРИЦА

Пробајте да учите играјући се. Ово је игрица, којом  можете да вежбате нему карту. 

Северна Америка рељеф

Објављено: 01.03.2016., 23:45:49

СТАНОВНИШТВО НА НАШОЈ ПЛАНЕТИ

На овој интеренет адреси можете да видите како се мења број становништва из часа у час. Погледајте и статистику како и колико расте број становика у свету по државама. Врло интересантно.

http://www.worldometers.info/world-population/

Објављено: 09.09.2015., 12:01:37

ПРАВОПИСНА ГЕОГРАФИЈА

http://www.novostitop.com/pravopisna-geografija/

Објављено: 17.06.2015., 00:35:24

Специфичности школе

    Јавне набавке

    Линкови

Ukupan broj poseta:


1962-2010 ® Основна школа "Иво Лола Рибар" Сомбор
Повратак на врх